Now Reading
Olibanum (Frankincense): En Drömlik Olja

Olibanum (Frankincense): En Drömlik Olja

Olibanum är en naturlig olja som har många läkande egenskaper. Den har potentialen att kan hjälpa oss i våra stressiga, moderna liv och vår hektiska livsstil. Den har även en unik påverkan på våra drömmar och på vårt undermedvetna om vi använder den under sömnen.

Köp Olibanum här

Olibanum används ofta tillsammans med både kamfer och myrra. Alla 3 har vilt skilda egenskaper och komplexa lukter. Med sin komplexitet så kompletterar de varandra väl och kan skapa unika synergier och sammansmältningar. Både olibanum, myrra och kamfer kan hjälpa oss att läka själen, komma närmare till vårt undermedvetna och påverka våra drömmar.

… of all the exotic aromas and experiences from my sojourn in Ethiopia, it’s the frankincense I miss most.

Olibanum heter frankincense på engelska. Namnet härrör från franc, som betyder ”ren”, och insenum, som betyder ”att röka”. Vi kan utifrån det förstå att den användes för att förbereda ett utrymme (till exempel i ett tempel eller en kyrka) och för att rena hjärtat inför bön och meditation. Den användes, och används fortfarande, i rökelsekar av präster innan de utför Sina ritualer — röken antogs försätta församlingen i ett tillstånd av extas under bönen.

Många civilisationer, däribland de gamla egyptierna, babylonierna, grekerna, perserna och romarna, har uppskattat olibanum för dess rituella och heliga egenskaper. De har också traditionellt använt rökelse med frankincense under natten för att stimulera mer livliga drömmar. Frankincense har en långlivad och traditionell koppling till anden och det gudomliga.

Olibanum oljans lukt och egenskaper

Frankincense har en träig, kryddig och nästan spöklik lukt. Lukten upplevs av många som intensiv och djup men samtidigt inte obehaglig. Den har beskrivits som trevligt mustig eller upplyftande djup. Lukten är alltså komplex och kan tyckas motsägelsefull, samtidigt som man kan hitta en harmoni i den om man letar lite.

Vi rekommenderar att blanda frankincense och kamfer enligt eget tycke och smak – det är en klassisk sinnesdjup kombination.

Lukten och upplevelsen av frankincense är framförallt allt annat än direkt och enkel. Den kommer att locka till utforskning och utmana dina sinnen, framförallt luktsinnet. Vissa beskriver lukten som likt kamfer, men mycket mer trevlig. För övrigt passar de två oljorna mycket bra tillsammans, och vi rekommenderar verkligen att blanda frankincense och kamfer enligt eget tycke och smak – det är en klassiskt sinnesdjup kombination.

Oliganum olja är blekt gulgrön i färgen.

Hur man utvinner olibanum olja

Frankincense härstammar från olibanum trädet (Boswellia Sacra), som har stora, gröna löv och vita eller blekt rosa blommor.

Olibanum träd
Trädet är ursprungligen från och växer idag fortfarande främst på den arabiska halvön och nordöstra afrika.

Olibanum harts

Olibanum (Frankincense) harts som utvunnits från barken av olibanum trädet.

För att framställa oljan så börjar man med att göra djupa snitt längs med trädstammen. Sedan skalar man av barken från trädets stam i smala remsor.

Under ett par veckor så låter man sedan barkremsorna vila och få kontakt med luften. Barken ger ifrån sig en mjölkig saft som samlas och torkas till ett oleogummiharts, från vilket oljan sedan kan utvinnas genom ångdestillation. Cirka 5% av oleogummiharts volym blir till olja genom destillationen.

Kemisk sammansättning av olibanum olja

De huvudsakliga kemiska komponenterna i frankincense-olja är a-pinen, actanol, linalool, oktylacetat, bornylacetat, incensol och incensylacetat. Frankincense olja är giftfri och icke-irriterande och kan användas av de flesta.

En själslig och andlig olja

Olibanums esoteriska egenskaper kan hjälpa oss att öppna dörren till vårt undermedvetna och till att stimulera en närmare och livligare upplevelse från drömmar. Oljan stärker också vår andliga kontakt, och den ger näring och stöd åt vår andliga utveckling. Olibanumolja fungerar på många komplexa nivåer. Den tros till exempel kunna hjälpa till att reparera minnet genom att koppla ihop brustna trådar. Oljan reparerar själsliga sår från det nuvarande och tidigare liv, till exempel sår från ett beroenden eller från depression. Den fungerar som lugnande balsam för själen.

Inom den traditionella kinesiska medicinen anses olibanum viktigt och man använder det för att reglera flödet av qi (energi) i kroppen. Energin ska då flöda från den fysiska kroppen ut till energifälten och på så sätt ladda auran. Olibanum hjälper också intellektet att utveckla en andlig medvetenhet genom att öppna för hjärtats intelligens. Den har förmågan att aktivera ett medvetet tillstånd. När man mediterar med olibanum blir andningen långsammare och djupare.

Olibanum är inte bara något som öppnar dörrar. För många så verkar oljan lugnande och lindrande. Den kan då minska rastlöshet och hjälpa ett överaktivt sinne.

När ska man använda olibanum?

  • Under nattsömn
  • Inför nattsömn
  • Meditation
  • Vid nedstämdhet
  • Vid perioder av stress
  • Under yoga

Olibanum har många användningsområden och kan användas vid många olika tillfällen. Vi rekommenderar främst att man testar att använda det i en aromalampa eller diffuser under natten. På så sätt inandas man oljan när man sover och den har en chans att påverka ens drömmar. Testa om du känner någon skillnad för dina drömmar genom att använda 6-8 droppar i en aromalampa när du går och lägger dig. Hade du livligare drömmar. Kände du dig mer eller mindre utvilad än normalt?

Man kan också använda olibanum vid perioder av stress. Slappna av, stäng av lamporna hemma och tänd ett par levande ljus. Använd ett par droppar olibanum i en aromalampa eller tänd rökelse med olibanum och andas djupt.

Du kan testa på samma sätt under en lättare depression eller nedstämdhet. Det kan vara en hjälp vid andliga kriser av alla slag, eftersom det inte bara lugnar vårt inre kaos utan också ger tröst och skydd på det andliga planet.

Testa även under yogapasset, under din meditation och dina mer intima stunder tillsammans med en partner eller själv.

Olibanum har fantastiska egenskaper och kan ge dig en mycket positiv effekt inte bara för dina drömmar, men för din själ och för ditt liv. Testa och se vad oljan gör för dig.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top