Now Reading
Drama om Drömmarnas Värld

Drama om Drömmarnas Värld

Drömmar är ett uppskattat och intressant ämne inom både litteraturens och filmens verksamhetsområden. Den gränslöshet som drömelementet medför erbjuder en frihet som ofta utforskas av genrer som fantasy och science fiction. Det finns en mängd olika filmer om drömmar, men gemensamt för dem alla är att de har ett drag av mysticism som ligger nära sanningen. Det finns en hel del som människan inte känner till om livet och det handlar främst om existentiella frågor som var vi kommer ifrån och vad som händer när vi dör, men också om drömmar. Frågan om varför vi drömmer fascinerar oss eftersom vi bara kan gissa oss till svaret.

Ett annorlunda perspektiv

Filmen What Dreams May Come från 1998 utforskar en gemensam dröm ur ett annorlunda perspektiv. I den svenska översättningen fick filmen istället titeln Drömmarnas värld, vilket ger den det djup den förtjänar. Robin Williams spelar huvudrollen som barnläkaren Chris Nielsen som träffar sitt livs kärlek i konstnärinnan Annie Collins (Annabella Sciorra) under en semesterresa i Schweiz. Kärlekssagan blomstrar och de gifter sig, får två barn och lever ett idylliskt liv. En dag förändras allt när båda barnen dör i en tragisk bilolycka. Filmen verkar utforska vad som händer med människor när deras drömmar krossas.

Individuell himmel

Huvudhandlingen ger sig tillkänna när även Chris går bort i en bilolycka ett par år senare och Annie lämnas kvar med en förkrossande sorg som till slut får henne att ta sitt eget liv. Mellan Chris bortgång och Annies självmord existerar en drömlik värld där Chris har vaknat upp i en himmel som han själv har skapat med hjälp av sin fantasi och sina drömmar. Han befinner sig i ett vackert bergsmassiv som liknar motivet i en tavla som Annie målade av en plats där de båda ville åldras tillsammans. Denna drömvärld öppnar ett universum av möjligheter som dock tar en olustig vändning med Annies självmord. Självmördare hamnar nämligen i helvetet. Frågan är om Chris kan rädda henne och om hennes himmel ser ut som hans i den värld där miljontals himlar kan existera samtidigt.

Pros

Vackert och surrealistiskt filmad

Skildrar djupa tankar, miljöer och stämning

Cons

Handlingen är lite för dyster för vår smak

Handlingen och även skådespelarna är stundtals oengagerande och tröttsamma

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top